Elektroskop

Materijal

Količina

Prazna staklenka ili čaša

1

Plastični čep

1

Bakrena žica

20 cm

Aluminijska folija

Dovoljno 2 trake proizvoljne duljine i širine (preporuka 7cm * 1cm)

Čavao

1

Plastično ravnalo

1

Vunena tkanina

1

Ljepljiva traka

1

Iz aluminijske folije izrežite uzorak koji se sastoji od dva dijela. Ta dva dijela mogu biti povezana jednim bridom ili potpuno odvojena. U slučaju da su trake odvojene napravite rupicuna trakama kako bi mogli provući bakrenu žicu kroz njih. Također ne zaboravite skinuti lak s provršine žice bakra na spojevima s trakama!!!

Najlakše je napraviti običnu, ravnu traku i preklopiti ju na pola. Duljina može biti proizvoljna, ali pazite da uzorak ne bude predug jer će dodirivati rubove staklenke.

Plastični čep (npr. od mlijeka ili jogurta promjera 2-3cm) probušite u sredini i kroz sredinu provucite čavao. Ostavite čavao tako da bude 2/3 s donje strane čepa i 1/3 s gornje strane.

Elektroskop-cep i trake

Slika 1. Čep kroz koji je provučen čavao, aluminijske trake kroz koje je provučena bakrena žica

Dio na kojem ste maknuli lak s bakrene žice prislonite na čavao i spoj bakrene žice i čavla zalijepite ljepljivom trakom kao na slici 2.

Elektroskop-čep

Slika 2.

Na staklenku ljepljivim trakama napravite držač za čep, te potom stavite čep na držač.

Elektroskop-drzac za cep

Slika 3.

Vunenom krpom natrljajte plastično ravnalo i zatim pomičite ravnalo po čavlu u čepu cijelom dužinom ravnala.

Elektroskop-gotov

Slika 4.

Što primjećujete?

Aluminijski listići u staklenci se razmiču.

Zašto?

Sve stvari su sagrađene od malih građevnih koje se zovu atomi i popisani su u periodskom sustavu elemenata. Atomi se sastoje od pozitivnog i negativnog naboja. Pozitivni i pozitivni naboji se odbijaju, negativni i negativni naboji se odbijaju, te se pozitivni i negativni naboji privlače.

Trljanjem vunene krpe o plastično ravnalo pozitivni i negativni se razilaze te na plastično ravnalo prelaze negativni naboji dok na vunenoj krpi ostaju pozitivni naboji.

Kada prinesemo ravnalo čavlu, pošto na ravnalu ima viška negativnog naboja, oni djelomično prelaze na čavao i šire se po njemu a samim time i po listićima. Kako jer rečeno prije negativni i negativni naboji se odbijaju pa kada na listiće dođe negativni naboj oni se međusobno počnu odbijati.

Daljnji eksperimenti s elektorskopom

Pokušajte jače natrljati ravnalo vunenom tkaninom i prenesite naboje sa ravnala na čavao. Uočite kako ovisi razmaknutost aluminijskih listića u ovisnosti o natrljanosti ravnala.

Nakon što natrljate ravnala približite ga čavlu, no NEMOJTE GA DOTAKNUTI. Uočite što se događa približavanjem odnosno udaljavanjem ravnala od čavla. Probajte zaključiti zašto.

Elektroskop-tri zajedno

Slika 5.

Leave a comment